domingo, 24 de octubre de 2010

la valentia


Hem estat humiliades, maltractades i infravalorades. No teníem dret a saber, a decidir, a actuar per voluntat pròpia i amb autonomia. Sempre hem estat percebudes com persones submisses, sempre atentes al que s'esperava de nosaltres. Restem incòmodes, immovilitzades com a objectes d'ús o, pitjor, de decoració. Lluny de qualsevol moviment autònom, en posició de forçada dependència. Quina importància té no poder pensar, parlar i actuar mentre poguem ser exhibides? Tot el que hem de fer és restar quietes, rectes, perfectes, esperant l'aprovació del subjecte masculí?

La pressió de la bellesa; el pes d'un cos fictici però perfecte recau sobre la nostra consciència. Allunya't de les imperfeccions, no passis d'una 36, maquilla't, pentina't, camina recte, elegant, sobre talons. Digues adéu al dret d'estudiar, treballar, de perseguir els teus propis objectius, de ser qui tu vols ser. Desviu-te per ell. Dedica el teu temps i esforç als seus desitjos. I si no tens marit... Busca'l! Què en serà si no, de la teva vida? No prenguis decisions. No tens força ni experiència per aquesta responsabilitat, segueix sempre els seus inqüestionables consells.

Hem estat humiliades, maltractades i infravalorades. I segurament em direu que tot això ha canviat, que no hi ha punt de comparació amb el que es vivia abans. Però no ens enceguem per les comparacions i mirem al nostre voltant: tot just ho acabem de començar a canviar.

No ha estat pas la sort la que ens ha conduït fins on som. Ha estat la valentia d'algunes dones que, malgrat sentir-se soles, s'han volgut reafirmar com a subjectes, i no pas com a objectes. Hem crescut a contracorrent, i això no pot sinó fer-nos sentir orgulloses i creure en les nostres possibilitats. Som el contrari de tot allò que ens havíen fet creure: som fortes, valentes i decidides.

Fem front als estereotips; vestim-nos, cuidem-nos i mirem-nos al mirall amb els nostres propis ulls, i no els d'un altre. Treballem; ens demostrem ser responsables, lluitadores i molt competents. Tinguem el nostre temps, el nostre espai i compartim-lo, no l'esclavitzem. Confiem en nosaltres mateixes o ningú més ho farà per nosaltres. Estiguem atentes, seguim endavant, amb decisió. És la única via per acabar amb els porcs que ens humilien, ens maltracten i ens infravaloren.